събота, 20 октомври 2012 г.

Матиран или полиран гранитогрес

Много често, когато трябва да избираме гранитогрес за антрето, хола или кухнята сме поставен пред този избор – а именно какъв тип материал да вземем, с полирана или матирана повърхност.

Няколко думи за полирания гранитогрес – твърде често, глазирани гранитогреси с гладка повърхност ( гланцирани ) са наричани „полирани“, което разбира се е погрешно. Има само два начина един гранитогрес да е полиран – това е машинно полиране  ( става след окончателното оформяна на плочата и това е коректния и качествен вариант ) или с химическо полиране – това е „изобретение” най-вече на китайски производители, този гранитогрес изглежда добре, но е възможно след време при обработка с някои химикали ( говорим за обикновено чистене с хим. препарат ) да помътнее и да загуби от  блясъка си.


Основните предимства на полирания гранитогрес е, че той е много лесен за почистване, създава усещане за дълбочина и простор на помещението. Някои хора се притесняват, че много се „хлъзга” и се опасяват от евентуални „ситуации” – да речем избягват да слагат полиран гранитогрес в коридори, където би могло да се влезне с мокри обувки, да се излезне с мокри крака от банята и т.н.

Другия тип гранитогрес – матирания, може да бъде с гладка ( но все пак матирана повърхност ), с повърхност на вълни, грапава или даже силно грапава ( от типа anti-slip – специално създадена повърхност за гранитогрес, който  да се поставя на места с повишена вероятност от прихлъзване, където се очаква да има вода, стълбища, наклони и т.н. ). Матирания гранитогрес е по-износоустойчив и по-здрав от гледна точка на глазираната си част – и двата материала са изключително здрави, но да речем, ако са поставени пред екстремни обстоятелства – удар с остър и тежък предмет, вероятността да се наруши повърхността на полирания гранитогрес е по-голяма.


В крайна сметка, освен чисто технически предимства и недостатъци, най – важно е какво ни носи даден гранитогрес в естетически план – дали се връзва с останалата мебелировка на помещението, дали си отива с цвета на стените и т.н. Кой тип гранитогрес ще изберете е въпрос не само на неговата повърхност, но и на неговата визия, а тук възможностите са почти неизчерпаеми.
Публикувано в гранитогрес

3 коментара:

  1. Това е като въпроса да бъда или да не бъда от Шекспир хаххха.Доста е сложно и като предварителнсо не си решил какво искаш и как искаш да изглежда помещението, то изборът дали да бъдат по матирани или не е труден.Лично аз може и ще се спря да матираните, както колите,които повече ми харесват като са матирани, така и тук мисля че ще изглежда по добре и няма да се хлъзга.Всичко трябва да бъде свързано и като интериорно решение, а мебелите ми ще бъдат по матирани.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласна съм че е от голямо значение какъв естетически вид ни придава избраният от нас гранитогрес.В повечето случаи го слагаме в банята и е редно там да се чувстваме комфортно и уютно.Това помещение е често използвано още от сутринта.Радвм се че ни пишете.Сега и у нас предстои ремонт и се чудя какви плочки да изберем с какви цветове и най вече големина,понеже се оказа, че има доста големи,но не знам кои са по здрави за банята.

    ОтговорИзтриване
  3. Като цяло харесвам матираните коли, и матираните мебели, а това, че може и самите плочки да са такива веднага ме грабна.Благодаря ви за тази статия и дано да качите малко снимки от тях.Плочките за баня могат да бъдат от най-различен материал. Най-старите много напомнят днешния теракот, но са открити и фаянсови. Днес има много голям избор на най-различни видове и мен лично това много ме затруднява .А след два дни ще дойдат майстори,които ще лепят всичко в банята, а аз още не съм купила нужният материал....

    ОтговорИзтриване

Контакти
Найденов

Адрес: Skype:chark_333

тел. 0888439873 -0885991759

E-mail: bobi73.1973@abv.bg