неделя, 16 септември 2012 г.

Какво е гранитогрес?Този материал – гранитогрес се появява за първи път през 80-те години на миналиявек. Характерно за него е наличието на различни естествени ( глина ) и изкуствени материали ( лепила ), които се пресоват под голямо налягане и след това се изпичат при много високи температури ( > 1400 градуса по целзий ). Гранитогрес – това са керамични плочки с  абсорбция на вода на по-малко от 0,5 процента. Използва се най-често за покриване на подовете и стените.

Плочата тип гранитогрес притежава изключителни качества по отношение на твърдност, абсорбция на течности, износоустойчивост и студоустойчивост.  Твърдостта на гранитогреса е класирана от нула до пет  според ( ISO 10545-7) за резистентност и износване на глазирани плочки. Този рейтинг, (понякога погрешно наречен рейтинг PEI) определя, кои плочки са подходящи за конкретна употреба ( силно натоварени помещения ), всеки гранитогрес сам по себе си притежава много добри качества в това отношение, но разбира се има разлики.

В световен мащаб големи производители на гранитогрес са : Италия, Испания, Китай, Турция, Полша..в България също се произвеждат доста големи количества гранитогрес – най-вече в местния производител KAI и Keros – собственост на испанската фабрика Keros Ceramica. Някои от по-изявените фирми на пазара са Peronda – Испания ( изключителни модели гранитогрес наподобяващ естествен камък ), Supergres – Италия, Pamesa – Испания.

На пазара се наблюдават изключително разнообразни по вид и характеристики гранитогрес – от тук разбира се има и голяма диверсификация в неговите цени. Някои клиенти държат най-вече на издръжливостта, други на визията на даден вид гранитогрес – естествено, както в повечето случай едното е за сметка на другото. С напредването на съвременните технологии и тяхното интегриране в производсвения процес – фабриките произвеждат гранитогрес с изключителни десени, благодарение на технологията „INKJET” – нова технология за изобразяване на десени, това е метод за „принтиране” върху плочите тип гранитогрес. Благодарение на него, производителите имат почти неизчерпаеми възможности по отношение на повърхността на плочите. Може да се каже, че дигиталния печат отключи една нова ера в производството на този тип плочки.

При избора  на подходящ гранитогрес, трябва да се подходи внимателно: да се съобразят нуждите и предназначението на помещението, където ще го поставяме, да се избере подходящ размер, повърхност и може би най-важното – плочите да се монтират коректно, подходящи лепила, подходяща пред-подготовка, защото некачествени материали мога да развалят впечатлението и от най-скъпия гранитогрес и тогава просто ще сте дали парите си на вятъра.

Публикувано в гранитогрес.
Контакти :
-Найденов

Адрес: Skype:chark_333

тел. 0888439873 -0885991759

E-mail: bobi73.1973@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контакти
Найденов

Адрес: Skype:chark_333

тел. 0888439873 -0885991759

E-mail: bobi73.1973@abv.bg